Genelde 80-100cm ve 3-4kg olan bu köpekbalığının 150cm'e ve 10kg ağırlığa çıktığı bilinir. Ancak 200cm ve 15-20kg olanlarına da rastlanmıştır. Aslen halk arasında camgöz olarak bilinse de camgözler sınıfından değildir. En önemli özelliği iki sırt yüzgecinin önlerinde birer sivri mahmuz bulunmasıdır. Gözleri ise dışarıya doğru çıkık yeşil-mavi renktedir.

Her iki sırt yüzgecinin önünde 1'er adet sert diken bulunur. Füze şeklinde olan vücudu arkaya doğru incelir. Kuyruk yüzgecinin üst lopu daha uzundur. Sırtı koyu kahve renkli olup, yıldız şeklinde beneklerle kaplıdır. Karın kısmı beyaz ve düzdür. Solungaç kapakları olmayıp 5 çift yarık bulunur. Çiftleşme ilkbaharda olup, 18 ay sonra yumurta annenin karın boşluğunda açılıp canlı yavru meydana gelir.

Balık sürüleriyle, dipteki kabuklular ve ahtapotlarla beslenen ve bu sürüleri takip eden camgözler, çok keskin dişleriyle profesyonel balıkçıların ağlarına büyük zarar verir. Kırlangıç türü dip balıklarını avlayan amatör balıkçıların oltalarına nadiren takılır. Eti Türkiye'de pek yenmez. Ancak pek çok Avrupa ülkesinde mutfaklarda kullanılır. Avı pek yapılmaz. İnsanlara saldırmaz.


 

ETİNİN İŞLENMESİ


Tüm köpekbalıklarında olduğu gibi camgözlerinde hem tatlısuda hem de tuzlusuda yaşatabilecek özel bir kan içeriği nedeniyle kanlarında bolca amonyakımsı maddeler bulunur. Bu nedenle işi bilmeyen kişiler tarafından yenilmeye çalışıldığında tatsız, kekremsi, kötü kokulu bir et elde edilir.

Köpekbalığına lezzet katmanın yolu etten kan ve kana ait tüm izleri uzaklaştırmaktır. Bu hamsi ayıklamadan az daha zahmetli bir iştir fakat sonunda erişilen lezzet her şeye değerdir.

Avlanan köpek balığının kuyruğu kesilerek kanı akıtılır. Bu canice gibi gelsede çoğu balıkları (orkinos ve ton türleride dahil) başka türlü yemeye olanak yoktur. Daha sonra derisi soyularak etler fleto edilir. Balığın büyüklüğüne göre hamburger büyüklüğünde ve onun iki katı kalınlıkta parçalar uygundur.

Bu fletolar bir tepsiye dizilerek üzerine çeşme suyu eklenir. Bir iki saat sonra balık etindeki kalıntı kan ve diğer maddeler bu suya geçer. Su pembeleştikçe su süzülüp taze suyla yenilenerek buna en az 3 sefer devam edilir.

Daha sonra suyu süzülen filetolar tuzlanır, üzerine az karabiber, sevenler için az pul biber ve nane ekilerek 1 saat kadar bekletilir.

Artık camgöz eti yenmeye hazırdır. İsterseniz üzeri kızarıncaya kadar ızgarada veya fırında pişirebilirsiniz. Ya da kuşbaşı olarak şişe dizerek domates, biber, defne yaprağı ile ızgarada pişirdiğinizde tadına doyum olmaz.



AVCILIĞI

Camgöz avı pek tercih edilen bir av türü değildir. Genellikle farklı avlarda tesadüfen yakalanır ve buna uygun olmayan takımı koparır kaçar. En sık gece teknede lüks ışığında lüfer beklenirken istavrit fleto ile yemlenmiş takımlara saldırır. Uzun olta ile lüfer balığına gezilirken bütün ya da yaprak şeklinde takılmış zargana yemine de atladığı olur. Diğer atladığı takımlar ise teknede akyem ile yemlenmiş takımla kırlangıç-kalkan gibi dip balıkları beklenirken dip oltalarına takılır. Mercan-karagöz avları sırasında da oltanıza takılma ihtimali yüksektir. Çapari ile avlanırken çapariye takılmış çırpınan balıklara atlayıp çaparideki iğnelerin dolanması sonucu yakalandığı da olur.

Camgöz avı için tekne ile çapa atılıp bir çuval içine balıkçıdan alınacak balık artıklarının doldurulması ve bu çuvalın içine ağırlık yerleştirilip dibe yatırılması bir diğer değişle mazmuzlama yapılıp beklenmesi avın bereketli geçmesini sağlar. Kullanılacak takım ise çok iri balıklar beklenmiyor ise 0.50mm beden ucuna 50-100gr arası kurşun takılıp çok fazla kalın olmayan 30-40cm uzunluğundaki çelik misina ucuna bağlanmış parmak boyunda bir iğne ile yapılabilir. Dişleri normal misinayı keseceğinden iğneden sonra çelik misina kullanılması gerekmektedir. Bütün yada yaprak kesilmiş istavrit ya da herhangi bir balık iğneye takılarak takım dibe yatırılır. Balık artıklarının kokusunu çok uzaklardan alacak olan camgözler yarım saat içinde teknenin altında gezinmeye başlar. Günümüzdeki iri balık kıtlığında farklı avlar denemek isteyenler bu avı tercih edebilir, camgöz yakalandıktan sonra bir de irisi (6-7kg) denk gelmişse göstereceği dirençten ötürü avcıya oldukça zevkli anlar yaşatır. Biz bu balığın avını sportif olarak (yakala-bırak) öneriyoruz. Balık yakalandıktan sonra sırtındaki dikene ve ağzındaki iğneyi çıkartırken dişlerine çok dikkat etmek gerekmektedir yoksa istenmedik kazalara yol açabilir.



Bir diğer avlanma şeklide soğuk havalarda kıyıdan oldukça ileri atılacak akyem ile yemlenmiş takımlarla olabilir. Tekne avı kadar garantili değildir. Genelde surf tekniği ile ileri atılmış kalkan-kırlangıç gibi dip balıkları hedeflenmişken oltanızı ziyaret edebilir.