On ayağından ikisi diğerlerinden bir kat uzundur. Loligo ve Ommastrephes cinsi üyeleri ağlara ya da dipte gezinirken zokaya takılır. Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur.

Türkiye sularındaki tek türü Avrupa kalamarı olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir. Boyu 30cm ile 2m arasında değişir. İnsana saldırma örneği fazla değildir ama korktuğunda mürekkebini püskürtüp kaçar, bir şey olmazsa saldırır ve boyu 1m'den uzunsa öldürebilirde. Kalamar yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot değildir.

Akdeniz ülkeleri mutfağına giren eti, balık avı içinde mükemmel bir olta yemidir. Kalamar, iyi bilinmeyen derin deniz biçimlerine ve İkinci Zaman'da yaşamış belemnitlere benzer.

Kalamar avının heyecanı başkadır! Açıkça söylemek gerekirse kalamar, makinanızdan 100m misinayı alıp gitmeyecek veya saatler süren bir uğraşı gerektirmeyecek. Kalamarı teknenize veya kıyıya çekmek için mücadele etmeyeceksiniz.

Peki neden kalamar avı en popüler avlanma türlerinden bir tanesidir?
· En iyi ve en fazla çeşit yem kullanılabilecek bir av olması.
· En güzel ve popüler deniz yiyeceklerinden biri olması.
· Yer seçiminiz uygunsa limitleri zorlayabilirsiniz.
· Her yaşta balıkçı için harika bir eğlence olması.

Aslında liste çok daha uzayabilir. Peki livarınıza bu canlıyı koyabilmenin en iyi yolu nedir?



ÖNCE KALAMARI TANIYALIM

Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır. 4-5m derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir. Çünkü bu tür yerler, kalamarın beslendiği balıkların yoğun olduğu ve kalamarın pusu özelliğini kullanabileceği bölgelerdir. Düzensiz kum parçalarının bulunduğu taşlık zeminler ve büyük kayaların bulunduğu bölgeler otların yetişebileceği ve kalamarın doğasına uyan yerlerdir. Kalamar, avını pusuya düşürmek için kaya köşelerinde ve otluk zeminlerde gezinecektir. En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz.



AVCILIĞI

Genelde kalamarlar 100gr ile 4kg arasında olmaktadır. Bu nedenle maksimum 6kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır. Uca doğru yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış yumuşak etli kalamarı rahatlıkla çekmenize olanak verecektir. Kamışın yavaşça incelmesinin espriside kalamarın saldırılarını daha iyi absorbe etmesidir.

Renk seçimi ise diğer bir tartışma konusu. Kalamarın av anında hangi rengi tercih edeceğinin kesinlikle bilinmeyeceği gerçeği göz önüne alınmalıdır. Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir. Tabi ki bunlar sadece tecrübelere dayanan öngörüler.

Kalamar zokaları direkt olarak misinanın ucuna bağlanabilir. Fakat akıntı ve sürüklenme şartlarında pek mümkün değildir. Kalamar %80 ihtimal ile zokanız batarken yeminize vuracaktır. Bu nedenle zokanızın yavaşça batmasını sağlamalı, takımınızı ağırlaştırmamalısınız.

Kalamar zokasını direk misinanıza bağlamanın diğer bir avantajı ise, daha iyi hissetme ve zokanın kontrol kolaylığı yanında, suyun daha geniş derinlik mesafelerinde avlanma imkanıdır. Fakat bahsettiğimiz gibi, zokanızın yavaşça batmasına hatta batmasına izin vermeyecek şiddette akıntı durumunda, ağırlığın bir metre kadar yukarısında zokanın bulunduğu takımlara ihtiyacınız olacaktır.



Tekneden avlanıyorsanız sürekli hareket halinde olmalısınız. Böylece yeminizi izleyicilere daha iyi ve geniş bir alanda sunmuş olursunuz. Teknenizi avlanacağınız bölgenin rüzgar yönüne göre en uç kısmına giderek, rüzgarın sizi söz konusu bölgede gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Rüzgara dik ve dalgaya paralel şekilde teknenizi tutabilmeyi başarabilirseniz, teknenizi çalıştırmanıza gerek kalmadan avlanacağınız yeri gezebilirsiniz.

Bunu teknenin burnunu rüzgara doğru yöneltecek şekle getirip sabitleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Akıntı yeminizin etkinliğini bozacak kadar hızlı ise, sürüklenme hızını düşürmek için çapa kullanımı gerekebilir. Süreklenme hızınızın istenilen düzeyde olduğunu düşünürsek, kalamar avlamaya başladığınızda, teknenizi sabitlemeye başlamayın. Vuruşlar azalana kadar sürüklenmeye devam edin. Vuruşlar azalmaya başladığında, ilk avınızı aldığınız yere tekrar teknenizi getirerek maksimum verimle avınızı sürdürebilirsiniz. Şayet eski yeriniz tekrar av vermez ise yeni yerler aramalısınız. Ama tekrar av alırsanız, avlanma limitlerine kolayca ulaşacaksınız. Zokanızı akıntıya doğru atarsanız, botun sürüklenme güzergahında yeminizi en etkin şekilde gezdirmiş olursunuz. Ama akıntı ile atarsanız avlanma bölgenizi yeminizle çok iyi tarayamamış olacaksınız.



Kalamar zokası su içinde daima yukarı doğru çekilip bırakılmalıdır. Yeminizi adeta dans ettirmelisiniz. Zoka suya bırakıldığında ilk metrelerde yavaşça, derine indikçe daha şiddetli şekilde oynatılmalıdır. Bu metotla zokanız hedeflediğiniz derinliğe inerken olası kalamar vuruşlarının önünü açmanıza yardımcı olur. Sürüklenme hızınız yüksek ise misina sarmanıza gerek kalmayacaktır. Avlanma bölgenizde yeminizin maksimum zamanı harcayacağı şekil budur. Zokayı attığınızda yavaşça su dibine inmesine izin verin. Daha sonra zokanız birkaç metre yukarı gelecek şekilde kamışınızı kaldırın. Sonra tekrar batmasına izin verin. Bu avlanma tarzı, kıyıda, rıhtım veya teknede aynıdır. Sürüklenme hızınız çok fazla ise zokanızı konuşlandırmanız gerekecektir. Kalamar zokasını hareketlendirme şekli gerektiğinde çeşitlendirilmelidir. Bazen kalamar, yeminin hızlı ve düzensiz hareketlerine, bazen yavaş hareketlerine bazen de hareketsiz kalmasına ilgi gösterecektir. Bu nedenle yeme hayat verme tarzınızı değiştirmeye hazır olmalısınız.

Açık, durgun ve güneşli günlerde kalamar avında birçok fırsat ayağınıza gelebilir. Fakat suyun çok berrak olması da gerçek bir handikaptır. Kalamarın avlanma alanı rahatlıkla görülebilir ve bu durum avınızı yakalamak için gerçek bir savaş vermeniz zorunluluğunu getirecektir. Çünkü küçük balıklar her zaman çok dikkatli ve dişli balıklar da bu tür berrak sularda yemini pusuya düşürebilmek için çok tedirgin ve her an tetiktedirler. Bu gibi durumlarda zokanızı kendinizde 40-50m uzağa atmalı ve batmasını beklemelisiniz. Şayet bir hareket yoksa, yeminizi telaş içinde 10 metre mesafe ile çekin ve tekrar batmasını bekleyin. Bu tarz yeminizi yaralı veya korkmuş balık gibi gösterecek ve kalamarın yeminize yönelmesini sağlayabilecektir. Bu teknik, kalamar yeminize ilgi göstermediği zamanlarda da uygulanabilir.

Birçok balıkçı, kalamarın mürekkep salgılaması nedeni ile avını kaçırabiliyor. İğnenize takılan kalamarı biraz zaman harcayarak çekerseniz, balığı bota aldığınızda fışkırtacak mürekkebi kalmayacaktır. Diğer türlü, botunuzu temiz tutmak istiyorsanız 20 litrelik bir kovaya ihtiyacınız olacak. Kalamarı tuttuktan sonra kovaya koyduğunuzda, kalamar zemine değdiğinde mürekkep salgılamak isteyecektir. Bu yöntem ile mürekkebi botunuzdan uzak tutabilirsiniz.



Diğer bir metot olarakta kepçe kullanımını söyleyebiliriz. Dikkat etmeniz gereken kalamarın ters yüzdüğüdür. Bu nedenle kalamarı arkadan ağlamalısınız. Daha sonra ağı hafifçe yatırarak kalamarın mürekkebi havaya değilde suya boşaltmasını sağlayabilirsiniz. Büyük kalamar avında daha etkili bir yöntemdir.

Lütfen, bu eşsiz türün ve balıkçılığın geleceği için yakalama limitlerini dikkate alınız.

Kalamar Takımı İçin Gerekli Malzemeler
1.Kalamar zokası
2.Üçlü fırdöndü
3.Klipsli fırdöndü
4.0.40mm misina
5.0.35mm misina
6.Avlağa göre değişen fakat genellkile 100-200gr arası kullanılan kurşun

Kalamar Takımının Yapılışı
İki, üç ya da daha fazla kalamar zokası kullanabilirsiniz. Ana bedene kalamar zokalarını birer metre arayla bağlıyoruz. Ana beden 0.40mm köstekler 0.35mm misinadan oluşmaktadır. Kösteklerin uzunluğu 150cm civarında olmalıdır. En son köstek uçlarına kalamar zokaları bağlanır ve takım hazırdır.