Denizlerimizin sahil bölgelerinde yaşayan ispari balığı Sparidae familyasından olup bilimsel adı Diplodus annularis'tir.

Ilık sahil bölgelerinde yaşayan isparilerin gövdeleri elips şeklindedir. Tüm denizlerimizde geniş bir yayılım gösterirler. Gövdeye iyice intibak etmiş kalın pulları vardır. Sırtı gümüşi gri, yanları sarımtırak, karnı beyazdır. Solungaç kapağından kuyruğuna kadar uzanan çok belirgin bir yanal çizgisi vardır. Kuyruk yüzgecinin ortasında kendi karakteristiği olan siyah yuvarlak bir nokta bulunur. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz sahillerinde av veren isparilerin boyları 15-18cm'dir.



AVCILIĞI

Küçük boy mercan ve karagöz ayında kullanılan çift köstekli ince takımla taşlık, ilişkenli diplerde, batıkların bulunduğu mahallerde avlanılır. Yem olarak deniz kurdu, karides, küçük sülük şeklinde kesilmiş akyemler, midye ve hamur kullanılır.

İsparilerin ağızları küçük olmasına rağmen sert çeneleri, kesici ve ezici dişleri bulunduğu için takımda küçük fakat mukavim iğnelerin kullanılması gerekir. İğneler 6-10 numara arası olursa iyi sonuç alınır.

En güzel avı mayıs ayından kasım ayına kadar verir. Kumluk bölgelerde, sabahın ilk ışıkları suya vururken yeme en iştahlı saldırdığı vakitlerdir. Derin bölgelerde, liman içlerinde ve taşlıklarda gün boyu ve gecede avcılığı yapılır. Suyun karıştığı dalgalı havalar ispari avı için çok idealdir. Uygun bölge bulunursa tekneden de avı bereketli geçer. Karadeniz ve Marmara'nın çuprasıdır bir nevi.



İlkbahar ortalarından yaz sonuna kadar üremeleri devam eden isparilerin Marmara’da yaşayan bazı sürüleri mayısta Karadeniz'e çıkıp eylülde tekrar Marmara'ya dönüş yaparlar.

Yağlı ve lezzetli bir taş balığı olan isparinin ızgarası, buğulaması ve tavası yapılır.