Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunan melanur Sparidae familyasından olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boyları 25cm'dir. 40-45cm olanlarına da rastlanır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık diplerde ve kovuklarda yaşar.

Kuyruk yüzgeci çatallı olup kuyruğunun dibinde siyah bir lekesi vardır. Sırtı koyu kurşuni renkte, yanları mavimsi gümüş renginde olup gri paralel çizgiler taşır. Karnı beyazdır. Pulları derisine iyice intibak etmiştir. Melanur, karagöz ve mercan için kullanılan çift köstekli takımla ve dip sürütmesi takımlarıyla avlanır. Aynı familyadan olan diğer balıklara oranla daha kıvrak ve süratlidir. Su üstü gezdiği zaman, hareket halinde parlak olan her şeye hamle yapar. Bu yüzden sıfır numara kaşıkla, dibinde parlatılmış küçük bir kıstırma olan beyaz, parlak, çıplak iğneyle bile yakalanır. Avında yem olarak ekmek, sulina, midye, deniz solucanı ve karides kullanılır.

Eti beyaz ve lezzetlidir. Tulumu çıkarılıp, eti iki yanından yaprak halinde kesilip, küçük parçalara bölündükten sonra zeytinyağı, bol limon suyu, sarımsak, karabiber ve tuz içinde dört saat kadar dinlendirilirse çiğ olarak yenir. Izgarası ve tavası da yapılır.



AVCILIĞI

Melanurlar, gece ve gündüz aktif olan balıklardandırlar ve bana göre balik dünyasinda levrekten daha dikkatli ve zeki balıklardır. Tabi bazı zamanlar çok basit oltalarada yakalanabilir ama şans eseridir. Melanur genelde kayalık ve kumluk yerlerin birleştiği yerlerde kıyıya yakın yaşayan balıklardır. Ada etraflarında veya mağara girişlerinde sürüler halinde bulunurlar.

Size melanur için tavsiye edeceğim sistemler asağıda belirtilmiştir. Öncelikle melanur avı gündüz yapmak iyi değildir. Çünkü gündüz kullanacağınız 0.12mm misinayı bile su yüzeyinde güneşin parlatmasıyla çok iyi fark eder ve kolay kolay oltaya vurmaz ama boş yemleri anında toplarlar.



Gündüz uygulayabileceğimiz üç teknik vardir. Bu teknikler şöyledir:

Kıbrıs Olta
Kıbrıs sarmayı 30cm pay ile yumruk büyüklüğünde bir strafor köpüğe bağlayın eğer bu arayı uzun bağlarsanız balık büyük bir ihtimal sarmayı alıp gidecektir çünkü daha rahat yüzme şansı bulacaktır beden 30cm'i geçmezse balık diğer iğnelerede kolaylıkla takılıp yüzme olayı çok aza inecektir. Ardından su yüzeyini ekmekle yemleyin. Bu arada kıbrısa ekmek sarıp iğneler açıkta kalacak bir şekilde hazırlayın. Açıktaki iğneleride ekmek içi ile kaplayın. Melanurlar su üstündeki ekmekleri toplamaya başlayınca birkaç dakika bekleyin balıklar yüzeye iyice toplansınlar ve kıbrısı balıkların olduğu bölgeye öylece atın. Atarken straforun sağ ve sol kutpunu baş ve işaret parmağı ile tutun yoksa bir anda avcunuza birkaç iğne batabilir. Kıbrısta arkada bağlanmış herhangi bir misina olmadığı için balıklar pek tereddüt etmeden ekmeğin boşta olduğunu düşünüp yeme vurur ve bu sayede yakalanırlar ve daha sonra sizede yüzerek veya başka bir olta yardımıyla balığı karaya almak düşer.

Tekne Arkasından Sürütme
Kayık veya tekne arkasından tek iğne 0.18-0.25mm arası bedenle yapay karides, sahte balık, tek iğne kırmızı bir tüy veya beyaz tüy kullanabilirsiniz. Veya bir lolipop kamışını beyaz renkte olanından 4-5cm kadar keserek misina içeresinden geçirilip bir iğne baglanır. Bu sistemleri uygularken kıyıya paralel olarak tekneyi kullanıp rölantide yani yavaş seyir edilir oltayı parmağınızla tık tık oynatarak yapay yeme hareket vererek balığın dikkatini daha çok çekebilirsiniz.

Şeytan oltası
0.12mm veya 0.15mm'lik misina ile özellikle yağmurlu havalarda önceden yemlemiş olduğumuz yerde veya bu türün gruplandığını bildiğiniz bir bölge veya daha önce yakaladığınız yerde avlayabilirisiniz. Çünkü balık hava kapalı olduğu için oltayı pek fark etmeyecektir. Güneş ile su yüzeyinde yansıyan misina melanuru tedirgin etmeye yeter ama hava kapalı olduğu zaman balık bu yansımayı farketmez ayrıca dalgalı bulanık sularda gündüz bu şekilde av yapılabilir.



Melanur Hakkinda Bilinmesi Gereken Bazı Şeyler
Bu balık kırmızı ve beyaz renge duyarlıdır. Misinayı çok iyi görür ve yeme vurmadan önce çok fazla dikkat eder. Büyük balıklar küçük balıkların altında durur ve küçük balıkları yem olarak önden gönderirler. Yemin güvenli olup olmadığını seyrederler. Eğer ufak balık bir kaçma hareketi veya tedirginlik göstermezse o zaman büyük balıklarda yeme yakın turlar atmaya başlar ve ilgi yavru balıklar tarafından artarsa o zaman oltaya vurur ve yakalanabilir. Akşamları gün batımından yaklaşık bir iki saat sonra çok iyi yakalanabilir önceden yemlemek şartıyla ve oltaya vurmayı saat 12-1 civarı keserler. Bundan sonra sabaha karşı 4'ten sonra çok iyi av yapar güneş çıktımı beklemeye gerek pek yoktur eve dönün ve dinlenin.

Yem olarak ekmek, tavuk göğsü, karides, sübye, midye, mısır, sardalya başlıcalarıdır. Aklınıza gelebilecek her şeyi yer yani. Ama en verimlileri ekmek, karides, sardalya ve tavuk etidir.



İyi bir melanur avı için yapılması gerekenler ise şöyle; önce yer belirlenir, ardından ekmek veya kullanılacak yemle oltayı elimizle atabileceğimiz mesafe yemlenir yaklaşik 15 dakika sonra balıklar toplanmış olur yemlerimizi takıp oltamızı atabiliriz. Oltamızda çok az bir yaprak ya da kıstırma kurşun bulunmalı veya hiç bulunmamalı. Eğer yem dibe hızlı inerse vurmaz huylanır. Sanki yemimiz boşta ağır ağır dibe iniyor izlenimi vermeliyiz. Genelde yem dibe inmeden balık yakalanir. Eğer yakalanmazsa bekleyin dibe otursun ve arasıra parmağınızla hafifçe oynatın yemi o zaman küçük balıkların dikkatini çeker ve büyüklerde gelir. O zaman en iri balıkları yakalama şansınız artar. Büyük balıklar yem dibe oturunca etrafında turlar atmaya başlar ve yemi incelerler eğer küçük balıklar oynamaya başlarsa onların ağzından yemi alıp kaçmak isterler ve yaklanmış olurlar. Unutmayin en iyi av gece yapar ama ay oldumu biraz daha az olurlar. Oltada beden 0.12mm daha iyi olur sağlam bir misina kullanın köstekler 25-30cm civarı olsun.